Minden pillanat egy újabb esély, hogy mindent megváltoztass

„Az emberi lélek célja, megtapasztalni önmaga teljességét.”

Az egészség, önismeret, tudatosság és lelki harmónia egyik központi témája mindannyiunk életének, s lelkesen keressük, kutatjuk a hozzá vezető utat.

Az orvostudomány rendületlenül, nagy erőkkel, újabb és újabb vívmányokkal halad előre, és kínálja a betegeknek a fizikai szintű megoldásokat. Viszont már az ókorban is tudták, hogy ép test, csak ép lélekkel lehetséges: “Mens sana in corpore sano.” És a mai kor embere is felismerte:

“Ahhoz, hogy meggyógyulhassunk, vagy elkerüljük a betegséget, ki kell mondanunk, amit gondolunk, ki kell mondanunk, amit érzünk, elménkkel és szívünkkel összhangban kell cselekednünk.” Dr. Gilbert Renaud

Egyre több tehát azoknak a száma, akik ki mernek lépni, ki mernek tekinteni az általánosnak, és egyben egyedüli megoldásnak hitt reflexből, ami a test fizikai tüneteinek enyhítéséből áll csupán. A pszichológia tudománya mellett már régóta számtalan alternatív nézet és módszer is ontja magából azt a tényt, miszerint a központi lényegünk a lelkünk, és amellett, hogy állapota rendkívül fontos alappillére az egészségünknek, teljességünknek, testi-lelki harmóniánknak, állapota befolyásolja, sőt teremti az életünk történéseit.

Ennek ellenére még mindig sokan vergődnek a tehetetlenség és kiszolgáltatottság állapotában, mert úgy hiszik, hogy az életük eseményei véletlenek sorozata, és nincs rá mód, hogy megértsék, megváltoztassák, kikerüljék, vagy megelőzzék a nehéz élethelyzeteiket, esetleg betegségeiket. Pedig csodálatos ráébredni, hogy nem rajtunk kívülálló okok irányítják az életünket, hanem minket tanító és építő mozaikokból áll életeseményeink láncolata, és önvizsgálattal, az érzelmeink, gondolataink rendbetételével, a tudatalattiba söpört feldolgozatlan blokkjaink feloldásával sokat tehetünk Önmagunkért.

Ha tudunk tudatosan rálátni ezekre, tanulófolyamatok, ok-okozati láncolatok sora tárul fel, amiknek megértése végre megkönnyebbülést, s hálát fog hozni a korábbi áldozatszerepben vergődés helyett. A túlélést felváltja egy tudatosabb létezés, ahol az itt és mostban magunkra figyelünk, és minden mögött meglátjuk a szeretetet.

“A boldogsághoz nem vezet út.
Az út maga a boldogság.” Buddha

Tiszta lélekként érkezünk, de már a magzati korunktól számtalan minket ért hatás, feldolgozandó élmény által sok-sok hagymahéj, vagyis a valódi énünket, tisztánlátásunkat, s tudásunkat elhomályosító átmeneti blokk rakódik ránk, amikre tekinthetünk nehézségként, de értékes, minket szolgáló, kikerülhetetlen tanításként is. Nincs más feladatunk, mint ezt a csomagot kibontani, belekukkantani, s a tartalmát rendbetenni. Hogy miért van erre szükség? Azért, mert az aktuális életesemények, traumák feldolgozása, s a megkönnyebbülést hozó feloldó megoldása gyakran az adott pillanatban elmarad, s félmegoldásként, önvédelmi reakcióként az agyunk a szituációt, s a hozzá kapcsolódó érzelmi kavalkádot a tudatalattiba söpri. Később, életünk során viszont újra és újra fel fog bukkanni mindaz, amivel még nem néztünk szembe, s élethelyzetek, konfliktusok, sőt, akár betegségeken keresztül is figyelmeztet minket, hogy még valamit nem ismertünk fel, vagy le kell válnunk róla.

A nehéz élethelyzetek, lelki állapotok, és testi tünetek tehát igen gyakran csak a jéghegy csúcsa, a felszín alatt igen gyakran a láthatónál sokkal nagyobb, mélyebb, s összetett dolgok húzódnak. Ahogy elkezdünk önmagunkban elmélyedni, a jól körülhatárolható érzelmi konfliktusok mellett egész életen átívelő érzelmi megélések teljes hálózatára is bukkanhatunk.

A leglényegesebb tényezők, melyekkel érdemes foglalkozni, ha az élethelyzeteink, érzelmi állapotunk okait keressünk, s szeretnénk tudatalattink tartalmaihoz hozzáférni, hogy feloldjuk azokat, az a fogantatásunk, magzati korunk, a születésélményünk, a kisgyermekkorunk, a szülői, családi minták, a későbbi drámai események, konfliktusok, emellett a több generációra visszamenőleg is futhatnak bennünk az őseink megoldatlan konfliktusainak emlékprogramja. Van tehát tennivaló bőven.

  • fogantatásunk, magzati korunk alatt rögzített érzelmek, félelmek oldása, (a fogantatásunk előtti, szüleink által megélt 9 hónap is lényeges)
  • születésélményünk feldolgozása
  • a szüleink által kapott “csomag” (viselkedésminták, neveltetés, sérelmek) kibontása, felülvizsgálata, s ha kell, elengedése, saját, új minták létrehozása
  • egy éves korunkig tapasztalt élmények, érzelmek vizsgálata, oldása
  • életünk drámai eseményeinek feldolgozása (egy éves korunktól a jelenig), megbocsájtások, elengedések által a múlt terhei alól felszabadulni
  • előfordulhat továbbá, hogy több generációra visszamenőleg az őseink megoldatlan konfliktusainak emlékprogramja fut bennünk, így érdemes ebben a témában is belemélyedni, s az összefüggések megtalálásával hatástalanítani ezeket például a családállítás módszerével, s felszabadulva élni a saját életünket.

Már fogantatásunktól egy-két éves korunkig édesanyánk minden érzelmi és gondolati mintáját letöltjük, emellett ugyanennyi éves korunkig a szüleink, családunk problémáira úgy emlékszünk, tekintünk tudat alatt, mintha a sajátunk lenne, illetve a családunk többgenerációs múltjában is keringhetnek ránk ható lelki hatások, tisztázatlan dolgok, amik hátráltathatnak minket, hiába nem vagyunk rá tudatosak. Ha most ezek tőlünk független tényezőknek tűnnek is, ez nincs így, hisz minden, amibe belecsöppenünk, amit megélünk, minket tanító, tehát vállalt helyzet.

Nem véletlen, hogy milyen családba csöppentünk, milyen minták vesznek körül, s milyen élethelyzetekben találjuk magunkat. Hogy miből mifelé haladva kell kibontani magunkat. A felelősség minden esetben a miénk. Semmi sincs véletlenül! A mozaikokat kirakosgatni nem csak érdemes, de szükségszerű is, mert

“Amire nem válunk tudatossá, az hajlamos sorsként visszatérni”. /Jung/

Önismeretünket feltárására, érzelemmintáink, elakadásaink, blokkjaink feltérképezésére, s feloldására nagy segítségünkre van a klasszikus terápiás módszerek mellett a Biologika, Új Medicina, a Recall Healing és a Családállítás, emellett egyéni és vezetett meditációk gyakorlása is.

A világ jóval több annál, mint amit az érzékszerveinkkel felfogunk belőle. A tudatunk újra és újra megnyilvánul újabb és újabb életek megtapasztalásán keresztül, hogy fejlődjön, hogy megvalósítsa élettervét, kijavítsa a korábban elkövetett hibákat, és idővel eljusson az örök élet birodalmába.

Haladjunk tehát az Egészség Útján a Teljesség és az Örök Élet Birodalma felé! 🙂

hiszen

„Minden perc egy újabb esély arra, hogy mindent megváltoztass.”

 Borza Zsuzsanna

www.lelekmedicina.hu